Pages

Monday 22 January 2018

KENTANG GORENG BUTTER

Masakan ini kegemaran arwah abah saya..dan sekarang menjadi kegemaran saya sekeluarga. Simple dan ringkas saja.



Bahan-bahan
(untuk makan 4 orang)

4 biji kentang (buang kulit)
1 biji bawang besar..potong memanjang/ ikut suka masing2
Segengam ikan bilis besar potong dua/ ikan bilis kecil pun ok
1 sudu besar butter
1 sudu besar minyak masak (kalau nak berlemak, guna 2 sudu besar)
Sedikit garam

Cara

Rebus kentang dalam air (biar kentang tenggelam) sehingga masak..cucuk dengan garpu kalau lembut maksudnya dah empuk. Lama ikut jenis kentang. 
Toskan air, biarkan sejuk dan potong sebesar 20 sen. Kalau satu biji sederhana besar tu boleh potong12.


Goreng bawang sehingga layu, angkat dan asingkan


Goreng ikan bilis sehingga garing, angkat dan asingkan


Panaskan kuali, api sederhana, masukkan 1 sudu minyak bersih. Kecilkan api dan masukkan butter, bila butter dah cair (kekalkan api kecil) masukkan kentang, bawang, ikan bilis dan sedikit garam, gaul rata dan angkat dan hidang.

Selamat mencuba..daa

No comments:

Post a Comment

BERCUTI KE BANGKOK Jan 2018

Floating Market Pulut Mangga TEMPAT DILAWATI Safari world 9am-5pm 540baht Floating Market 3000 baht satu bot enjin 4 oran...