Masakan ini agak simple dan tidak mengambil masa yang lama, tapi sedap dan menyelerakan.
Bahan2
500 gm udang sederhana besar..buangkan kaki
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh kunyit serbuk
2 senduk minyak utk mengoreng
1 biji telur dikacau
1 biji cili merah dihiris halus dibuang biji
4 helai daun limau dihiris halus
1/6 sudu teh garam
2 sudu besar minyak (gunakan minyak goreng udang tadi)
1/2 sudu besar butter
Cara
Gaul udang, garam dan serbuk kunyit.
Panaskan minyak
Goreng udang sehingga masak dan kekuningan
Angkat
Guna minyak goreng udang 2 sudu besar. Masukkan butter. Panaskan minyak.
Masukkan semula udang, hirisan cili, hirisan daun limau dan garam. Kacau 2 minit kemudian masukkan telur. Kacau sehingga telur mula kering tapi masih agak berair. Angkat dan hidang.
Sedap makan panas2 dengan nasi panas..
Selamat mencuba..daa
Tips
Daun limau nipis, daun kunyit, daun kari boleh disimpan dalam peti ais untuk mengelakkan risak jika tidak digunakan dalam masa yg lama. Walau pun agak kering tapi perasa masih ada. Boleh juga masukkan dalam bekas makanan dan masukkan air supaya daun2 membeku dalam ketulan ais.
No comments:
Post a Comment