Pages

Tuesday 16 January 2018

KUIH JEJARI SEGERA




Kuih ni memang sedap dan mudah. Tak perlu guna butter dan gula pun sederhana banyak. Bila makan tak rasa minyak sangat sebab tepung dah jadi agak masak bila dituang campuran air panas.

Dalamnya lembut dan luarnya agak rangup. Lebih sedap dimakan masa panas2..nyam..nyam..

Bahan A
2 cawan air
3 susu besar rata gula..boleh tambah jika suka manis lebih.
1 sudu kecil rata garam
1 sudu besar minyak masak

Bahan B
2 cawan tepung gandum

Cara

Panaskan sehingga mendidih bahan A.



Tutup.api dan masukkan kedalam bekas yang berisi tepung.






Gaul dengan senduk/ sudu sehingga sebati.



Tunggu adunan sejuk dulu l/kurang 10 minit.
(buat lubang ditengah adunan utk bagi cepat sejuk).

Bila dah agak sejuk, bentukkan seperti jari. Boleh juga gulungkan jadi bulat memanjang dan potong setiap 2 inci.


Jika adunan dibentuk semasa panas..nti adunan melekat kat tangan pulak..
Goreng menggunakan minyak bersih sehingga kekuningan.
Angkat dan hidang
Boleh juga taburkan gula icing guna tapis teh jika suka.

Selamat mencuba..daaa



Kredit resepi ini kepada Siti Aminah Mohd Subari

No comments:

Post a Comment

BERCUTI KE BANGKOK Jan 2018

Floating Market Pulut Mangga TEMPAT DILAWATI Safari world 9am-5pm 540baht Floating Market 3000 baht satu bot enjin 4 oran...