Kuih ni memang sedap dan mudah. Tak perlu guna butter dan gula pun sederhana banyak. Bila makan tak rasa minyak sangat sebab tepung dah jadi agak masak bila dituang campuran air panas.
Dalamnya lembut dan luarnya agak rangup. Lebih sedap dimakan masa panas2..nyam..nyam..
Bahan A
2 cawan air
3 susu besar rata gula..boleh tambah jika suka manis lebih.
1 sudu kecil rata garam
1 sudu besar minyak masak
Bahan B
2 cawan tepung gandum
Cara
Panaskan sehingga mendidih bahan A.
Tutup.api dan masukkan kedalam bekas yang berisi tepung.
Gaul dengan senduk/ sudu sehingga sebati.
Tunggu adunan sejuk dulu l/kurang 10 minit.
(buat lubang ditengah adunan utk bagi cepat sejuk).
Bila dah agak sejuk, bentukkan seperti jari. Boleh juga gulungkan jadi bulat memanjang dan potong setiap 2 inci.
Jika adunan dibentuk semasa panas..nti adunan melekat kat tangan pulak..
Goreng menggunakan minyak bersih sehingga kekuningan.
Angkat dan hidang
Boleh juga taburkan gula icing guna tapis teh jika suka.
Selamat mencuba..daaa
Kredit resepi ini kepada Siti Aminah Mohd Subari
No comments:
Post a Comment